Categorie

Slujbe arhierești oficiate în cinstea Părintelui Nicodim Măndiță

Data evenimentului:
Publicat

În contextul împlinirii a 40 de ani de la trecerea la Domnul a Părintelui Nicodim Măndiță, unul dintre cei mai cunoscuți călugări misionari din Moldova, la Mănăstirea Agapia s-a săvârșit astăzi Sfânta Liturghie în sobor numeros de arhierei, preoți și diaconi, urmată de o slujbă de pomenire  în cimitirul așezării monahale.

Luni, 6 iulie 2015, se împlinesc 40 de ani de la trecerea la Domnul a Părintelui Nicodim Măndiță, unul dintre cei mai cunoscuți călugări misionari din Moldova. Cu acest prilej, la Mănăstirea Agapia s-a săvârșit astăzi Sfânta Liturghie de către Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de Înaltpreasfințitul Părinte  Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei și Prasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei. La momentul comemorativ au fost prezenți numeroși preoți și credincioși, precum și mai multe monahii de la Mănăstirile Agapia și Văratec. Nu au lipsit nici părintele arhimandrit Nichifor Horia, exarhul administrativ din Arhiepiscopia Iașilor, părintele arhimandrit Ioan Harpa, stareţul Mănăstirii Popăuţi şi exarhul mănăstirilor din zona Botoşani, părintele Nicolae Tănase de la Valea Plopului, stavrofora Olimpiada Chiriac, stareța Mănăstirii Agapia, stavrofora Iosefina Giosanu, stareța Mănăstirii Văratec, maica director Eustochia Volmer de la Liceul Teologic Ortodox de la Mănăstirea Agapia.

Înaintea de slujba Sfintei Liturghii, ierarhii prezenți au depus flori la mormântul Părintelui Nicodim Măndiță, slujba arhierească fiind oficiată lângă biserica din cimitirul Mănăstiri Agapia.

„Ne aflăm astăzi la această venerabilă așezare  pentru că peste câteva zile se împlinesc 40 de ani de la plecarea dintre pământeni a Părintelui Nicodim Măndiță. Mormântul său este aproape, în cimitirul mănăstirii Agapia, și mulți dintre preoți și pelerini, de 40 de ani, urcă această colină și vin la acest locaș monahal pentru a-l cinsti pe cel care le-a fost duhovnic, mare povățuitor, prieten, preot paroh sau dascăl prin cărțile sale lăsate posterității. O privire atentă asupra vieții Părintelui Nicodim arată împlinirea în viața lui a cuvântului evanghelic «Vino după Mine» și o împlinire a cuvântului Sfântului Apostol Pavel, care dorește ca toți creștinii să fie mânați de Duhul, să fie fii și moștenitori ai Împărăției lui Dumnezeu, aceasta realizându-se prin pătimirea împreună cu Domnul Hristos, urmată de preamărirea împreună cu Domnul Hristos. Aceasta a fost viața părintelui  pe care noi încercăm să-l cinstim la trecerea a patru decenii de la plecarea sa în lumea veșniciei”, a spus IPS Mitropolit Teofan în cuvântul de învățătură rostit în cadrul Sfintei Liturghii.

La sfărșitul Sfintei Liturghii s-a făcut pomenirea părintelui Nicodim Măndiță la mormântul acestuia din cimitirul Mănăstirii Agapia.

(sursa: doxologia.ro)